Warmtepomp

Ben je op zoek naar een warmtepomp voor jouw woning? Met een warmtepomp kun je je huis op een duurzame manier verwarmen. Het verbranden van aardgas is zo niet meer nodig wat beter is voor ons klimaat. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp wordt steeds vaker toegepast. Bekijk hier ons aanbod en ontdek welke warmtepomp geschikt is voor jouw woning. Heb je hier vragen over? Neem gerust contact met ons op! 


Warmtepomp kopen doe je bij Boilermarkt.nl - De toekomst begint hier

Het kopen van een warmtepomp vergt een behoorlijk investering. Het is daarom belangrijk om te weten wat ¡die warmtepomp nu precies doet en wat de beste keuze is voor jouw situatie.

Warmtepompen maken gebruik van natuurlijke energiebronnen zoals lucht, water of de bodem. Kies de warmtepomp die het beste bij jouw woning past - of je nu een nieuw huis bouwt of een bestaande woning renoveert. Er zijn modellen voor elke situatie, zowel voor binnen- als buitenopstelling.

Warmtepompverwarming biedt niet alleen voordelen voor jouw woning, maar ook voor het milieu. Het is een toekomstbestendig systeem waarmee je de CO2-uitstoot verlaagt. In veel gevallen kun je bovendien profiteren van subsidies. Als toonaangevende fabrikant van warmtepompen leveren wij al meer dan 40 jaar efficiënte en duurzame oplossingen voor verwarming, warmwaterbereiding en koeling – allemaal ontworpen en geproduceerd in Duitsland.

Hoe werkt een warmtepomp?

Allereerst is het belangrijk om een beetje te weten hoe de warmtepomp werkt. Je wilt immers wel weten wat je in huis haalt. Een warmtepomp werkt volgens het principe van een koelcircuit. Kort gezegt: een warmtepomp haalt warmte uit de lucht en gebruikt dit om water op te warmen voor bijvoorbeeld het verwarmen van je woning of voor heet water uit de kraan. 

Welke soorten warmtepompen zijn er?

De ontwikkeling van de warmtepomp gaat in sneltreinvaart. Elk jaar komen er weer nieuwe ontwikkelingen en dit zal voorlopig ook nog wel even doorgaan. Niet alle warmtepompen werken op dezelfde manier. Er zijn verschillende soorten, elk met hun eigen toepassingen en voordelen. Hieronder bespreken we de vier meest voorkomende typen.

1. Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp is een goede optie als je een woning hebt die wat ouder is en niet goed geïsoleerd is. Bij een hybride opstelling zorgt warmtepomp voor de verwarming. Dit systeem combineert een warmtepomp met een bestaande cv-ketel. Het zorgt voor verwarming met de warmtepomp en schakelt over op gas als het nodig is.

Naarmate het buiten kouder wordt, zit er steeds minder thermische energie in de lucht. Hierdoor moet de warmtepomp harder werken. Wanneer je huis veel warmte verliest door slechte isolatie en beglazing, is de warmtepomp op een gegeven moment niet rendabel meer.

Hij gaat dan dusdanig veel energie verbruiken en krijgt de woning nog niet op temperatuur. De warmtepomp haalt te weinig energie uit de lucht en dan springt de gasketel bij. Dit gebeurt echt alleen als het echt koud is, bij temperaturen onder de -5 ºC.

Voordelen hybride warmtepomp:

  • Een hybride warmtepomp bespaart dus een hele hoop op de gasrekening. 
  • Een hybride warmtepomp aanschaffen is relatief goedkoop, wanneer je al een moderne HR-ketel in huis hebt. Ook deze warmtepomp haalt de warmte uit de lucht en de ketel springt alleen bij,als het echt nodig is.
  • Ook is een hybride warmtepomp geschikt om te gebruiken in combinatie met bijvoorbeeld een warmtepompboiler voor warm water.
  • Je geniet van een snelle terugverdientijd van deze goedkopere oplossing voor bestaande woningen.

2. Volledig elektrische lucht/water warmtepomp

Deze optie wordt veel in nieuwe en volledig gerenoveerd woningen gebruikt. Deze woningen zijn dermate goed geïsoleerd dat ze weinig warmte kwijtraken door de muren, de ramen en het dak. Verwarmen met een warmtepomp van dit soort werkt uitermate goed.

Verwarming van je huis is geen probleem als je voldoende capaciteit hebt. Een lucht/water warmtepomp is een warmtepomp met buitenunit en binnenunit. Hierbij is belangrijk te vermelden dat enkel personen met een F-gassen certificaat deze machines aan mogen sluiten. Er stroomt namelijk koudemiddel tussen de binnenunit en de buitenunit en dit mag je niet zomaar zelf doen. Koudemiddelen zijn gevaarlijke en milieubelastende gassen.

PV-panelen zijn wel een must in combinatie met een warmtepomp van dit type. Een warmtepomp gebruikt veel elektrische energie en als je dit allemaal uit het net moet halen, dan schiet je je doel voor.

Voordelen lucht-water warmtepomp:

  • Er wordt gebruik gemaakt van buitenlucht, ook bij lage buitentemperaturen werkt de warmtepomp gewoon.
  • Dit type is relatief goedkoop in aanschaf en installatie
  • Hij is ook geschikt voor bestaande woningen voor een huis verwarmen met een warmtepomp

3. Monoblock warmtepomp

De laatste jaren is deze ontwikkeling snel gegaan. De monoblock warmtepomp is een warmtepomp waarbij de compressor, de condensor, het expansieventiel en de verdamper, allemaal in een unit zitten. Men heeft de binnen en buitenunit samengevoegd in één apparaat. 

Al deze componenten zitten namelijk in de buitenunit. Het blijft een warmtepomp met buitenunit, maar het F-gassen verhaal gaat hier niet meer op.

Dit betekent dat iedereen deze warmtepomp mag installeren. Je moet uiteraard wel de juiste kennis hebben, maar er zijn geen speciale papieren voor nodig. Deze volledig elektrische warmtepomp is geschikt voor nieuwe en volledig gerenoveerde woningen. Bij oudere woningen is dit geen optie.

De ontwikkeling van monoblock warmtepomp gaat hard. Als je woning klaar is voor een warmtepomp en de isolatie van je huis is goed, dan is dit type warmtepomp echt iets om te overwegen.

Voordelen monoblock warmtepomp:

  • Een monoblock warmtepomp is toegankelijker en eenvoudiger te installeren dan andere modellen warmtepompen
  • Je hebt geen gedoe met koelmiddelleidingen en minder onderhoud

4. Water/water warmtepomp

Deze warmtepomp zorgt ervoor dat hij de benodigde warmte uit de bodem haalt. De aarde is van zichzelf een grote bol met gigantische veel thermische energie. Met deze warmtepomp verwarm je je huis met warmte uit de aarde, die door middel van water omhoog komt. Het is hierdoor een van de meest efficiënte systemen

Je hebt 2 circuits met water. Het ene circuit haalt de warmte uit de bodem en via een wisselaar geeft het de warmte af aan het watersysteem van jouw verwarming. Water/water warmtepompen zijn erg kostbaar en worden daarom nog niet veel toegepast in de woningbouw.

Voordelen van deze warmtepomp die grondwater als warmtebron gebruikt:

  • Je geniet van een zeer hoog rendement. De constante temperatuur van grondwater zorgt hier voor stabiele prestaties. 

Termen bij warmtepomp gebruik

Als je op zoek gaat naar een warmtepomp zul je verschillende termen tegenkomen die zich zeggen over het gebruik. Wat betekenen deze precies? 

Vermogen warmtepomp

Het vermogen van een warmtepomp wordt uitgedrukt in [kWth], kiloWatt thermisch. Voordat je de juiste keuze kunt maken qua vermogen, is het belangrijk dat je goed in beeld hebt hoeveel warmte je verliest.

Je kunt door een installatietechnisch adviseur ook een warmteverliesberekening laten maken. Dan weet je precies hoeveel warmte je door de constructie kwijt raakt en hoeveel vermogen je er aan thermische energie in moet stoppen.

COP: Coëfficiënt of Performance

De term COP zul je regelmatig voorbij zien komen. De COP zegt wat over de prestatie van een warmtepomp. Als men aangeeft dat de COP 4,2 is, dan houdt dit het volgende in:

Voor elke [Kwe] (kiloWatt elektrisch) die je in de warmtepomp stopt komt er 4 [Kwth] (kiloWatt thermisch uit). Bij het bepalen van deze COP gaat men uit van de meeste ideale omstandigheden en daarom is de COP eigenlijk niet waarde waar je naar wilt kijken bij een warmtepomp.

SCOP: Seasonal coefficient of Performance

De SCOP is de waarde die belangrijk is. Hij wordt ook wel SPF (Seizoens Prestatie Factor) genoemd en hij geeft over een volledig jaar het gemiddelde rendement van een warmtepomp aan. Waar de COP door het jaar heen schommelt, wordt de SCOP over het hele jaar berekend. 

Wanneer het buiten serieus koud wordt, dan zakt de COP van de warmtepomp in. Hij moet dan veel harder werken om een klein beetje energie uit de lucht te halen. Daarom valt in de regel de SCOP altijd wat lager uit dan de COP.

Een goede SCOP schommelt ergens tussen de 3,5 en 5,0. Alles onder de 3,5 is eigenlijk niet rendabel. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren, wanneer een volledig elektrische warmtepomp geïnstalleerd wordt in een te oude woning.

Warmtepomp kopen: Meer dan alleen een binnen- en buitenunit

Als je een volledige warmtepomp wilt hebben, dan komt er meer bij kijken dan een binnen- en buitenunit. Je gebruikt hem voor verwarming en warm water en dus heb je ook een buffer nodig.

Daarom wordt er bij een volledige elektrische warmtepomp altijd een voorraadvat voor warm water geplaatst. De warmtepomp warmt dit buffervat constant op. Het water in dit vat moet namelijk constant minimaal 60 [ºC] zijn om het risico van legionellavorming te verkomen.

Het warme water in de keuken komt uit dit buffervat. Naast dat de warmtepomp zorgt voor de verwarming komt ook het warme water van de douche van de warmtepomp en dus uit het voorraadvat.

Meer benodigde componenten

Het is dus belangrijk dat je voldoende ruimte reserveert voor de warmtepomp. Naast de binnen- en buitenunit en het buffervat, zijn er nog meer componenten. Jouw warmtepomp heeft namelijk nog meer nodig om te kunnen functioneren.

Het verschilt per soort warmtepomp, maar normaal gesproken hebben ze een distributiepomp nodig om het water weg te pompen. Er komt een relatief groot expansievat bij en een schakelkast voor de elektrische regelingen. Bij een warmtepomp gebruik je veel regelingen die allemaal samen moet werken.

Gewicht warmtepomp met buitenunit

Ga je voor een volledig elektrische warmtepomp, dan moet je wel rekening houden met het gewicht van het voorraadvat. Zo'n vat is zo gevuld met een paar honderd liter water en weegt dus ook een paar honderd kilo.

Er zijn situaties te bedenken, waarbij het binnen deel op een houten vloer geplaatst gaat worden. Deze vloer moet wel in staat zijn om het gewicht van het vat te dragen. Dingen die je van tevoren altijd even goed moet bekijken.

Subsidie om warmtepomp te plaatsen

Wanneer je voor een elektrische warmtepomp kiest, dan kun je mogeljk aanspraak maken op subsidie. Dit is de zogeheten ISDE-subsidie. De subsidie krijgen is vrij eenvoudig, maar het is wel belangrijk om te vermelden dat je het hele bedrag eerst voor moet schieten, om daarna een deel van het geld terug te krijgen.

Geluid ventilator van de warmtepomp 

Als je al eens een volledige elektrische warmtepomp gezien hebt, dan zul je zien dat de buitenunit een grote ventilator heeft. Deze ventilator zorgt voor voldoende luchttoevoer om zoveel mogelijk energie uit de lucht te kunnen halen.

Het geluid als de warmtepomp draait, daar bestaan een hoop wilde verhalen over. Sceptici blijven geloven dat de ventilator een enorme herrie maakt, maar dit valt heel erg mee. Een gemiddeld dorp of stad maakt van zichzelf meer herrie dan de ventilator.

Daarnaast is de ventilator toerengeregeld. Wanneer de vraag naar warmte minder wordt, gaat de ventilator automatisch op een lager toerental draaien en maakt hij ook minder geluid.

Bouw zelf geen omkasting om de buitenunit!

Om efficiënt een warmtepomp toe te kunnen passen moet je nooit zelf een omkasting om die "lelijke" buitenunit bouwen. Dit zorg er namelijk voor dat de luchttoevoer ernstig verstoord wordt en het rendement drastisch afneemt.

Ook zorgt een omkasting voor ophoping van vuil en vocht. Dit kan er bij vorst voor zorgen dat de hele omkasting en dus de buitenunit invriest en in storing gaat. Wil je er een omkasting bij? Gebruik dan alleen de producten die door de fabrikant goedgekeurd zijn.

Welke warmtepomp kies ik?

Overstappen op een volledig elektrische warmtepomp of hybride warmtepomp om je huis te verwarmen is sowieso een goede keuze. Je zet het milieu centraal en de belasting op het klimaat wordt ook een stukje minder.

  • Hybride warmtepomp - Deze kies je als je huis niet is geschikt voor een volledig elektrische oplossing. In Nederland wordt het grootste deel van de woningen nog verwarmd met aardgas en veel woning zijn oud. Eigenlijk alle huizen van voor 2000 zijn per definitie niet geschikt voor een volledige elektrische warmtepomp, mits er geen aanpassingen gedaan zijn aan de isolatie. Heb je zo'n woning en heb je een moderne HR-ketel die nog jaren mee kan? Dan is een hybride warmtepomp de beste optie.
  • Lucht/water warmtepomp - Als je een nieuwe woning hebt of een die helemaal gerenoveerd en geïsoleerd is, dan kun je gaan voor een volledig elektrische warmtepomp. Dit kan een monoblock warmtepomp zijn, maar dit kan ook een gewone lucht/water warmtepomp zijn. Nieuwe woningen worden überhaupt niet meer aangesloten op het gasnet, dus dan moet je sowieso voor een warmtepomp gaan. Een monoblock is het efficiëntst, maar is gelijk ook de duurste optie.

Boilermarkt helpt je graag bij het maken van de juiste keuze

Stiebel Eltron heeft meer dan 40 jaar ervaring in warmtepompoplossingen, zowel voor binnen als buiten. Of je nu kiest voor een lucht-water warmtepomp, brine-water warmtepomp of een warmtepompboiler, Boilermarkt biedt met de producten van Stiebel Eltron de perfecte oplossing die precies bij jouw situatie past. Wat alle warmtepompen van Stiebel Eltron gemeen hebben, is dat ze bijdragen aan optimaal wooncomfort en welzijn.

Zet het milieu centraal, koop een warmtepomp

Je hebt het kunnen lezen. Een warmtepomp heeft heel veel voordelen, als je dit vergelijkt met een gasketel. Ook een hybride warmtepomp draagt bij aan het verminderen van je eigen CO2-footprint. 

Als je een warmtepomp wilt gaan kopen, dan is het belangrijk dat je je altijd goed laat adviseren. Onze medewerkers hebben hier alle kennis en kunde voor en kunnen je goed adviseren wat voor jouw de beste optie is. Het is grote investering die je doet voor een groot deel van je leven, dus het is belangrijk dat je de juiste keuze maakt.

Ook de montage van de warmtepomp moet gedaan worden door iemand met de juiste kennis van deze machines. Heb je deze kennis zelf niet? Dan kun je altijd met ons contact opnemen, dan zorgen we ervoor dat er een vakman bij jou thuis komt om de warmtepomp te installeren en in bedrijf te stellen.

Veelgestelde vragen

Waarom kiezen voor een warmtepomp?

Ben je op zoek naar een duurzame en milieuvriendelijke manier om je woning te verwarmen? Met een warmtepomp maak je de stap naar een energie-efficiënt systeem en vermijd je het gebruik van fossiele brandstoffen. Dit helpt niet alleen de CO2-uitstoot te verlagen, maar draagt ook bij aan een beter milieu.

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp haalt energie uit de omgeving en zet deze om in warmte voor je woning. De aanwezige warmte, die zich in lucht, water, bodem of afvoerlucht bevindt, wordt eerst via een warmtewisselaar (de verdamper) aan het koudemiddel afgegeven. Dit koudemiddel neemt de energie op en verhoogt de temperatuur met behulp van een compressor. Vervolgens wordt de opgewarmde energie via een andere warmtewisselaar (de condensor) beschikbaar gesteld voor verwarming of warmwaterproductie.

Afhankelijk van de gebruikte energiebron kan de warmtepomp tot vier keer meer omgevingsenergie leveren dan de hoeveelheid elektrische energie die nodig is om deze om te zetten. De omgevingsenergie, die kan variëren van -20°C tot +35°C (bijvoorbeeld lucht), wordt naar een geschikt temperatuurniveau gebracht voor verwarming of warmwater.

Is een warmtepomp efficiënt?

Ben je op zoek naar een efficiënte manier van verwarmen? De warmtepompen van Stiebel Eltron bieden uitstekende prestaties, met indrukwekkende rendementen.

Bij het kiezen van een geschikt verwarmingssysteem kan het energie-efficiëntielabel (ErP) je helpen snel de effectiviteit van een product te beoordelen. Warmtepompen zijn ingedeeld in negen efficiëntieklassen, waarbij A++ de beste score is. Aan de andere kant duiden systemen met een G-label op veel lagere prestaties.

Stiebel Eltron warmtepompen vallen vrijwel altijd binnen de topklasse, A tot A++, zodat je kunt genieten van een comfortabel binnenklimaat en tegelijkertijd profiteert van een hoog rendement.

Waar worden warmtepompen toegepast?

Of het nu gaat om de renovatie van een bestaand gebouw, een niet-gerenoveerde eengezinswoning of de bouw van een nieuw huis, voor vrijwel elke woning is er een geschikte warmtepomp beschikbaar. Warmtepompen bieden een uiterst efficiënte verwarmingsoplossing, waarbij de warmtevoorziening binnen je woning CO2-neutraal is. Dit maakt warmtepomptechnologie niet alleen een duurzame keuze voor nu, maar ook een toekomstbestendige oplossing voor de komende jaren.

Waar installeer je een warmtepomp?

Stiebel Eltron biedt zowel buitenopgestelde lucht-warmtepompen als volledig binnenopgestelde lucht-warmtepompen aan. Om de ruimte zo efficiënt mogelijk te benutten, heeft Stiebel Eltron compacte modellen ontwikkeld waarin veel componenten, zoals de boiler, al geïntegreerd zijn op een ruimtebesparende manier.

Voor een optimale installatie en planning helpt je lokale vakpartner je verder. Onze compact gebouwde brine-water-warmtepompen zijn ontworpen voor binnenopstelling en bieden een flexibele oplossing voor jouw ruimtebehoeften.

Wat is de gemiddelde levensduur van een warmtepomp

De warmtepompen van Stiebel Eltron zijn ontworpen voor een lange levensduur van 15 tot 20 jaar, mits ze correct geïnstalleerd en onderhouden worden. Dankzij de hoge kwaliteit van de gebruikte materialen en componenten, zijn onze warmtepompen uiterst duurzaam en betrouwbaar. Het komt regelmatig voor dat warmtepompen die 30 jaar geleden door Stiebel Eltron zijn geïnstalleerd, nog steeds naar volle tevredenheid functioneren. Veel van onze warmtepompen blijven ook na 25 jaar probleemloos werken. In de meeste gevallen ligt de gemiddelde levensduur bij normaal gebruik tussen de 15 en 20 jaar.